In de verhalen van levenskracht ga ik verschillende manieren van levenskracht ervaren met jullie delen. Ik doe dit omdat ik jullie graag wil laten weten wat voor mij levenskracht is en het sterkste medium is daarvoor een verhaal. Levenskracht kan je altijd en overal ervaren maar dat daadwerkelijk doen is van een andere orde.


Gelijkmoedigheid

Dit woord is 1 waar ik over leerde tijdens mijn eerste 10 daagse vipassana meditatie retraite. Via het verhaal zal duidelijk worden wat gelijkmoedigheid precies inhoud.

De eerste 10 daagse meditatie retraite, woow, ik was hier niet klaar voor. Ik dacht dat ik redelijk wat mediteerde en mentaal sterk was maar daar ben ik een aantal keer gebroken. Nadat ik daar aangekomen ben, mijn kamer gekregen heb en door de eerste bijeenkomst heen geslapen ben beginnen we met de retraite. 10 dagen niet praten, opstaan om 4:00 s’ochtends en ongekend veel mediteren.


Dag 1 was oke, het opstaan was lastig maar toen we eenmaal zaten ging het wel. De uren kropen voorbij terwijl we focus meditatie (anapana) deden. Hierbij focus ik op een klein gebied bij de neus waar je het komen en gaan van de adem voelt. Naast alle geluiden die ik hoor en mijn eigen gedachten die als irritante en volhardende mug steeds weer bij mij kwamen was er pijn. Pijn in mijn rug, een pijn die langzaam steeds erger werd.

Dag 2 was moeilijk, weer vroeg op en weer het zelfde, ik vond het al lastig. De uren gingen nog langzamer en de steeds terugkerende groeiende pijn werd steeds erger.

Dag 3 ging dan weer iets beter, ik kon mijzelf motiveren om door te gaan want op dag 4 leren we de techniek maar 1 kanttekening, je mag dan 2 uur niet bewegen! Ogen dicht, voeten en voeten blijven op de zelfde plaats. Ik varieerde tussen kleermakers zit en zitten op een gebedsbankje. Beide houdingen waren lastig en pijnlijk maar te doen. Ik dacht dat het gebedsbankje voor deze 2 uur wel goed zou zijn, wat had ik dit fout.

Dag 4 we leren de vipassana techniek en ik moet 2 uur stilzitten op het gebeds(pijn)bankje. Het lukt mij om het vol te houden en ik heb nog nooit zo hard gewerkt, zoveel pijn gehad waar ik niks mee kon en ook nog iets nieuws geleerd. Na die 2 uur heb ik mijn retraite vervolgd in de kleermakerszit hier had ik zelfs meer mentale alertheid.

Dag 5, deze dag leer ik wat gelijkmoedigheid echt inhoud. Je moet je voorstellen hoe het mediteren bij mij eruit zag. Pijn in mijn rug en de vermoeidheid van steeds in dezelfde lastige houding zitten voor een uur per keer 6 tot 8 keer per dag (af en toe smokkelde ik). Na 10 minuten redelijk stil te zitten begon mijn lichaam langzaam steeds intenser te schudden. Nog iets waar ik mee zat. Ik reageer nu op de pijn, het schudden van mijn lichaam, dat ik een rechte rug moet hebben, dat er iemand stinkt, dat ik constant slikken en smakken hoor en alle gedachten die voorbij komt. Ik vond dat ik het enorm zwaar had en had het druk met alles, ik had afkeer naar mijn situatie en verlangen naar thuis.


Maar plots als een flits was er 1 moment, 1 milliseconden dat alles wat ik net beschreef er wel was maar dat het oke was, ik was niet meer aan het lijden. De milliseconden was voorbij en ik was weer aan het lijden. Het was zo snel dat ik het vooral raar vond. De meditaties daarna kwam dit moment steeds iets vaker terug en steeds iets langer. Ik leerde van de leraar dat deze gemoedstoestand gelijkmoedigheid heet.


Mijn vaardigheid om gelijkmoedigheid te ervaren om oke te zijn met alle dingen die spelen in en buiten ging mij steeds makkelijker af. Het ging van seconden per keer, naar minuten en uit eindelijk de hele sessie mediteren zonder reageren!

Het was zo raar om dit te ervaren, fysiek en mentaal door het stof gaan terwijl het oke is en niet erg. Ik merk het wel maar ik hoef en doe er niks mee, wat fijn. Dit neem ik ook mee met alles wat ik doe.


Dit was het eerste verhaal van levenskracht. Ik hoop dat het interessant was en jou een idee geeft wat ik hiermee bedoel.

Met vriendelijke groet,
Daniel Poldervaart

Categories:

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *